Witajcie,
Tak sobie pomyślałem, że warto byłoby uatrakcyjnić naszą loterię państwową i przyszły mi dwa pomysł jak to zrobisz a nawet trzy po trzecia będzie połączona pierwszego i drugiego pomysłu.
Obecnie wygląda to tak iż wygrywają 5 losów tylko, że 20% z ogólnej puli losów, które biorą udział w losowaniu jest są puste więc szansa na kumulacja wynosi koło 20% na jednym kupione. Ja bym proponował zwiększyć szanse na kumulacje aby zwiększyć zainteresowanie loterią, tak więc prezentuje swoje na zwiększenie atrakcyjności loterii:
Propozycja pierwsza to zwiększyć możliwości kumulacji czyli to by wyglądało następująco:
W pierwszym losowaniu ustawione główne pod kumulację więc układ losów powinie wyglądać następująco:
0 normalnych na 5 pustych - 1%
1 normalnych na 4 pustych - 80%
2 normalnych na 3 pustych - 6%
3 normalnych na 2 pustych - 6%
4 normalnych na 1 pustych - 6%
5 normalnych na 0 pustych - 1%
W drugim losowaniu też była sporą szansą na kumulację proponuję następujący układ losów:
1 normalnych na 4 pustych - 60%
2 normalnych na 3 pustych - 16%
3 normalnych na 2 pustych - 16%
4 normalnych na 1 pustych - 6%
5 normalnych na 0 pustych - 1%
W trzecim losowaniu tak jak w drugim tylko trochę inny układ procentowy
1 normalnych na 4 pustych - 10%
2 normalnych na 3 pustych - 33%
3 normalnych na 2 pustych - 33%
4 normalnych na 1 pustych - 20%
5 normalnych na 0 pustych - 3%
W czwartym losowanie było by na wyczyszczanie puli czyli proponowania układ wyglądało by tak:
1 normalnych na 4 pustych - 2%
2 normalnych na 3 pustych - 2%
3 normalnych na 2 pustych - 5%
4 normalnych na 1 pustych - 15%
5 normalnych na 0 pustych - 75%
Propozycja druga czyli nie ustania kumulacja:
Chodzi tutaj o to iż wygrywa pięć losów można by ustawić aby jeden los zawsze był pusty a cztery normalnie wygrywały wtedy nie ustanie będzie nam rosła nam pula i wysokość wygranych.
Propozycja trzecia: czyli combo pomysłu pierwszego z drugim pozwolę sobie już nie pisać jeszcze raz myślę, że wszyscy będą stanie wyobrażać sobie jakby to miało wyglądać.
Tak wiem łatwo sobie takie coś wymyślić i napisać ale już napisać lub zmodyfikować kod to już nie takie proste więc proszę o wybaczenie mi NIA.
Tak więc zapraszam do dyskusji.