Eltdorf, dnia 28 czerwca Anno Domini 2012
Ob Wielkiegi i Przewielebnego Mistrza
Vladimira v -hr. Iwanowicza,
Do wszystkich Sióstr i Braci w Loży.
Wielkim niepokojem napełniła się moja dusza po przeczytaniu obwieszczenia jakie wypłynęło z Sclavińskiego Hufca Rycerskiego. Tym większym bólem napełniła się moja dusza, gdy dowiedziałem się, że nasza siostra, a moja córka wstąpiła do Sclavińskiego Hufca Rycerskiego bez zgody organów zwierzchnich obediencji.
1. Ogłaszam wszystkich Braciom i Siostrom w Loży, obecnym i tym przyszłym, że zakazuje się wstępowania do Sclavińskiego Hufca Rycerskiego [patrz punkt 3].
2. Ogłaszam wszystkim Braciom i Siostrom, obecnym i tym przyszłym, że nakazuję wystąpić Braciom i Siostrom, którzy wstąpili do Sclavińskiego Hufca Rycerskiego, z tej organizacji.
3. Ogłaszam wszystkim Braciom i Siostrom, obecnym i tym przyszłym, że powołane zostanie Kolegium Reguł i Rytów, które zajmie się zbadaniem specyfiki rytów i reguł Sclavińskiego Hufca Rycerskiego (a).
Powołując się na lojalność i wierność względem Wielkiego Mistrza nadano!
/-/ Vladimir v - hr. Iwanowicz,
Wielki i Przewielebny Mistrz
Loży Rycerzy Teutońskich
Wielki i Przewielebny Mistrz
Loży Rycerzy Teutońskich
---------------------------------------------------------------------------
(a) Kolegium ma zbadać, czy Loża może (i powinna) zawrzeć porozumienie z SHR w celu wzajemnego uznania. Akt taki (jak jest podobnie z lożami masońskimi) umożliwi wzajemną "wymianę" członków organizacji lub odelegowanie ambasadorów.