przez Esteladio 6 sty 2020, o 15:05
Wysoki Trybunale,
deklaruję przystąpienie do rozprawy jako Marszałek Sejmu i, dla zaoszczędzenia czasu szacownego gremium, pozwolę sobie od razu przedstawić swoje stanowisko w tej sprawie.
Uchybienie formalne jest niepodważalne. Rzeczywiście policzono niezbędną ilość podpisów na podstawie aktualnej liczby obywateli wyświetlanej w SISS zamiast we właściwym wykazie obywateli. Cóż, błąd jest dość istotny, niemniej pojęcie "poważne nieprawidłowości" jest pojęciem nieostrym, a jego wykładnia zależy od TK. Nieprawidłowość jest, ale czy poważna, trudno powiedzieć. Formalizmy, formalizmami, ale oprócz przepisów szczególnych mamy jeszcze podstawowe wartości jakimi się w Księstwie Sarmacji. Chciałbym tutaj zwrócić uwagę na przepisy art. 1 oraz art. 3 ust. 1 Konstytucji Księstwa Sarmacji. Wyniki referendum zostały już opublikowane. Znaczna większość obywateli wyraziła wolę opróżnienia tronu książęcego przez Piotra III Łukasza. Trudno się temu dziwić, obywatele chcą korzystać z opieki gwarantowanej im art. 1 ust. 2 Konstytucji, a nieaktywny Książę, który nie wykonuje swoich obowiązków takiej opieki nie zapewnia. Ponadto, przepis art. 3 ust.1 Konstytucji jasno stanowi, że "władza w Księstwie Sarmacji należy do Narodu — wszystkich obywateli sarmackich.", nie zaś zwolenników nomokracji. W Księstwie Sarmacji obywatele nie są dla prawa, tylko prawo do obywateli, dlatego uchybienia formalne, które nie rzutują na wolę większości nie powinny być przesłanką do karania obywateli i tym samym przedłużania negatywnego stanu państwa. Błąd popełniono tylko przy zbieraniu podpisów — jednak z całą pewnością dopuszczeni do głosu zostali już wszyscy uprawnieni obywatele oraz spełniono wymóg zwykłej większości głosów. W systemie informatycznym, w czasie trwania wyborów, nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, czy uchybień. Zdanie to potwierdził JO Radca NIA Avril diuk von Levengothon w konwersacji grupowej prowadzonej Pocztą Konną, do której MTK/PSO ma dostęp z urzędu, w związku z czym o fałszerstwie wyborczym nie może być mowy.
Chciałem także zaznaczyć, że uchybienia formalne/proceduralne nie powinny stanowić przesłanek do wzajemnego utrudniania sobie funkcjonowania w Księstwie i jako wkrótce odchodzący na emeryturę funkcjonariusz państwowy, chciałbym zaapelować o racjonalne podchodzenie do kwestii przepisów, gdyż jest to mikronacja — państwo wirtualne — nie zaś symulator prawników. Mam nadzieję że TK wyda sprawiedliwy osąd, który ja, nawet widząc że wszczęto sprawę ustrojową w kwestii będącej przedmiotem sprawy kontrolnej, zamierzam uszanować.
Ostatnio edytowano 6 sty 2020, o 15:20 przez
Esteladio, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiłem literówki i oczywisty błąd składniowy, zaburzający precyzję wypowiedzi.
(—) dr net. Severin v-hr Verwaltung-Esteladio