Panie Przewodniczący,
Wysoki Trybunale,
na początku chciałbym podziękować za udzielenie możliwości przedłożenia stanowiska w sprawie i przedłużenie terminu składania takowych. Chciałbym zaznaczyć, że jestem autorem przepisów, w związku z którymi zadałem pytanie o wykładnie przepisów Konstytucji Księstwa Sarmacji. Ponieważ po zgłoszeniu projektu w Senacie Królestwa Teutonii pojawiły się wątpliwości co do zgodności przepisów w niej zawartych w Konstytucji, postanowiłem złożyć powyższy wniosek na ręce Wysokiego Trybunału. Jestem zdania, ze przepisy ustawy Senatu, a w szczególności art. 1 ust. 2 p. 3 nie narusza wolności obywatelskich zapisanych w art. 40 ust. 1 Konstytucji Księstwa Sarmacji, a sam przepis mieści się w kompetencjach prowincji określonych a art. 35 Konstytucji Księstwa Sarmacji.
Nie mogę zgodzić się z opinią Jego Książęcej Mości, że prawo do przemieszczania się można w jakikolwiek sposób prawnie łączyć z prawem do wypowiedzi w miejscach publicznych samorządów terytorialnych. Za słownikiem języka polskiego PWN
jedynym znaczeniem słów „przemieszczać się” jest
przeniesienie się lub przesunięcie na inne miejsce. Takie przeniesienie się lub przesunięcie nie zakłada żadnych dodatkowych warunków, w tym tych związanych z możliwością wypowiedzi w konkretnym miejscu. Ograniczeniem wolności do przemieszczania się byłoby natomiast uniemożliwienie przeprowadzki poprzez uniemożliwienia opuszczenia bądź wstępu do danego obszaru Księstwa Sarmacji. Przepisy zawarte w projekcie Ustawy Senatu KT nie zakładają takich ograniczeń. Konkludując, w mojej ocenie art. 1 ust. 2 p. 3 nie naruszy wolności do przemieszczania się w obrębie Księstwa Sarmacji ani żadnej innej wolności obywatelskiej.
Zgodnie z art. 35 ust. 1 p. 4,
prowincja ma prawo do zarządzania własnymi stronami internetowymi oraz miejscami publicznymi (pogrubienie własne). Przez zarządzanie należy rozumieć wszelkie czynności administracyjne nad danym miejscem publicznym w tym dokonywanie jego moderacji a także ustalania praw wypowiedzi w tymże. Pragnę zwrócić uwagę Wysokiego Trybunału na fakt, iż uprawnienie to jest obecnie szeroko stosowane w celach pobierania opłat za możliwość wypowiedzi w danym dziale. Aby wypowiedzieć się w dziale
Królewskiego Miasto Almera w Królestwie Baridasu, należy wykupić bilet Almerskiej Komunikacji Miejskiej. Aby zamieścić wypowiedź w dziale „Życie Eldoratu” należy wykupić grunt w Systemie Ewidencji Gruntów (SEG). Ograniczenia dostępu do miejsc publicznych samorządów są stosowane powszechnie od dłuższego czasu i mieszczą się w uprawnieniach prowincji zapisanych w artykule 35 Konstytucji Księstwa Sarmacji.
W związku ze zwróceniem uwagi przez JKM na Wyrok Trybunału Koronnego w związku z wnioskiem o wykładnie przepisów Konstytucji, złożony przez Młynka markiza Kawowego w dniu 28 lutego 2015 r., chciałbym oświadczyć, iż przed zgłoszeniem projektu ustawy w Senacie KT, jak i po pierwszych wątpliwościach związanych ze zgodnością projektu z przepisami Konstytucji, zapoznałem się z wykładniami udzielanymi przez Trybunał i nie znalazłem wykładni obowiązujących przepisów, ktora jednoznacznie odpowiadałaby na zadane przeze mnie pytania we wniosku. Wyżej wspomniany wyrok dotyczy zastosowania przepisów porządkowych w celu usunięcia osoby z prowincji. Przepisy, wobec których trwa obecna sprawa jest związana kompetencją prowincji do zarządzania swoimi miejscami publicznymi. Nie należy więc tych dwóch przypadków traktować w żadnym przypadku tożsamościowe.
Pragnę również zwrócić uwagę na fakt, że miejsca publiczne prowincji stanowią ledwie niewielką część miejsc publicznych Księstwa Sarmacji. Oprócz for samorządowych, każdy obywatel Księstwa ma możliwość wypowiedzi ma przykład w działach forum nie związanych z żadnym samorządem, w systemie DSG za pomocą artykułów lub komentarzy oraz poprzez komunikator „Ćwirek” oraz na oficjalnym sarmackim kanał IRC. Nawet w hipotetycznej sytuacji, gdy wszystkie samorządy wprowadziłyby podobne przepisy i w tym samym czasie wszystkie samorządy odebrałyby tej samej osobie dostęp do swoich miejsc publicznych, nie zaistniałoby ryzyko, że owa osoba nie miałaby możliwości zamieszczenia swojej wypowiedzi i zostałaby wykluczona z życia Księstwa Sarmacji. W mojej opinii nie należy więc w tym wypadku stosować wykładni zakładającej podobieństwa użycia tych przepisów do kary banicji.
Wysoki Trybunale, opierając się na tym co napisałem, w mojej opinii należy odpowiedzieć przecząco na pierwsze pytanie zawarte we wniosku oraz twierdząco na pytanie drugie.