Wysoka Izbo!
Ma zaszczyt i niekłamaną przyjemność przedstawić Wysokiej Izbie do zatwierdzenia projekt rozporządzenia ws. Medalu Koronacyjnego. Mimo, iż już o nim pisałem na forum i na stronie głównej, należy się Szanownym Panom Posłom kilka słów wyjaśnienia.
Postanowiłem zmienić swoje pierwotne założenie, że Medal ów w jednym rodzaju otrzymają obywatele obecni na uroczystościach koronacyjnych mojej skromnej osoby.
Medal Koronacyjny, wg niżej przedstawionego projektu, dzieli się na złoty, srebrny i brązowy.
Medal Koronacyjny Złoty: dla obywateli przygotowujących i prowadzących uroczystość.
Medal Kronacyjny Srebrny dla obywateli obecnych na uroczystości.
Medal Kronacyjny Brązowy dla osób posiadających obywatelstwo w dniu uroczystości, ale nieobecnych na koronacji.
Medale i ich baretki są autorstwa JKW Helwetyka Romańskiego.
§ 1.
Ustanawia się pamiątkowy Medal Koronacyjny z okazji koronacji JKM Tomasza Ivo Hugona.§ 2.
1. Medal Koronacyjny dzieli się na trzy klasy:
1) Medal Koronacyny Złoty;
2) Medal Koronacyny Srebrny;
3) Medal Koronacyny Brązowy.
2. Wzory poszczególnych klas Medalu Koronacyjnego określa załącznik nr 1 do rozporządzenia. Wzory baretek poszczególnych klas Medalu Koronacyjnego określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.§ 3.
Medale Kronacyjne otrzymują następujące osoby:
1) Medal Koronacyny Złoty - osoby, które wniosły znaczący wkład w koronację;
2) Medal Koronacyny Srebrny - mieszkańcy Księstwa Sarmacji obecnych na uroczystościach koronacyjnych JKM Tomasza Ivo Hugona (17 listopada 2013 r.) i posiadający w tym dniu obywatelstwo sarmackie;
3) Medal Koronacyny Brązowy - mieszkańcy Księstwa Sarmacji posiadający w dniu uroczystości koronacyjnych JKM Tomasza Ivo Hugona (17 listopada 2013 r.) obywatelstwo sarmackie, lecz nieobecni na tych uroczystościach.§ 3.
Zarządzenie wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Załącznik nr 1 - Wzory Medali Koronacyjnych
1) Medal Koronacyjny Złoty
2) Medal Koronacyjny Srebrny
3) Medal Koronacyjny Brązowy
Załącznik nr 2 - Wzory baretek Medali Koronacyjnych
1) baretka Medalu Koronacyjnego Złotego
2) baretka Medalu Koronacyjnego Srebrnego
2) baretka Medalu Koronacyjnego Brązowego