Prokrustes napisał(a):Mówimy o skryptach czy narracyjną ?
Na ile pełna losowość a na ile konieczność taktyki ?
Na ile wspólny poziom i równe szanse a na ile rozwój postaci ?
Rozwój postaci w nieskończoność czy jak w X11, że masz rycerzy i ich szkolisz ale w wieku 40 lat są za wolni, za grubi i idą w pizdu ?
1. To zależy od tego, co mi wyjdzie: bardzo możliwe, że na początku będę obsługiwał system ręcznie, a potem spróbuję to oskryptować. Oczywiście każdy pojedynek będzie posiadał narrację i komentarz, który będzie dodawał walkom barw, szczególnie dla potencjalnych kibiców.
2. Nie odsłaniam się jeszcze zbyt bardzo, ale mój pomysł to losowanie pewnej puli ciosów, spośród których można wybierać w walce. Takie "zarządzanie ręką".
3. Równe postaci są nudne. Będzie dość rozbudowany element statystyk, ale będę dopracowywał go "on the go": jeśli będzie niewielu graczy, statystyki trzeba znerfić, żeby ktoś, kto chce zacząć, nie trafił na dwumetrowych karków machających buzdyganem jak kijem golfowym.
4. Jeśli pójdziemy w realizm, postaci czasem będą padać ofiarami śmiertelnych ciosów. Na pewno rozważam pewien "zespół", w którym mamy kilku rycerzy i ćwiczymy ich wszystkich, stawiając oczywiście przede wszystkim na tych najwybitniejszych.
Jak pewnie JO widzi, wizja nie jest całkiem czysta, ale o to chodzi: chcę dogadać z Wami, czego oczekujecie, i dostosować system do graczy, nie odwrotnie.
PS znowu, do liczby zagranicznych graczy będę się dostosowywał: chodzi mi tu m.in. o niektóre cechy postaci, które mają być związane z krajem/regionem ojczystym. Jak będzie ludzi z zewnątrz mało, to będę w tej kwestii skupiał się na regionach sarmackich.