WKM
Wysoka Rado
jak zapatrujecie się na sprawy kultury, nauki i sportu? Czy planujecie stworzyć coś w rodzaju tutorialu dla nowych Baridajczyków?
Jeżeli chodzi o sprawy kultury, nauki i sportu będą to bardzo ważne filary najbliższej kadencji. Zanim jednak będzie można się nimi zająć należy zadbać o to, żeby było z kim przeprowadzać inicjatywy oraz dla kogo było je przeprowadzać. Mało jest inicjatyw, które porwałyby tłumy, a większość upada na etapie zbierania chętnych, nierzadko również na etapie organizacji. Liczę, że pomimo obecnego marazmu uda się zaktywizować chociażby baridajski sport - zachęcić do publikacji informacji o poczynaniach baridajskich zespolów w Sarmackiej Lidze Piłkarskiej, Lidze Królewskiej, innych Ligach Mikroświata, a przede wszystkim o poczynaniach reprezentacji Królestwa Baridasu (o której mimo wszystko czasami się słyszy). Chciałbym również zaktywizować na polu kulturalnym Almerę, przy czym liczę tutaj przede wszystkim na kasztelana Almery (przy czym mam już swojego kandydata, niedługo planuję rozpocząć rozmowy). Tak samo mam nadzieję, na współpracę z Kustoszem Almery (aczkolwiek nad kandydatem się nadal rozglądam).
Co do tutorialu dla nowych Baridajczyków - ustosunkowuję się do pomysłu pozytywnie, aczkolwiek nie chciałbym się podejmować takowego przedsięwzięcia (przynajmniej nie osobiście). Nie można wszystkiego robić samemu, więc jakby ktoś był zainteresowany sporządzeniem tutorialu/poradnika dla nowych Baridajczyków - zachęcam do współpracy.
Jakie plany - oczywiście bez wchodzenia w szczegóły, ale nazwijmy jest np. "5 punktów Premiera" zacząłby Pan w pierwszych tygodniach urzędowania?
Tak jak już wspominałem, najważniejszym punktem na pierwsze tygodnie (maksymalnie do dwóch) będzie przynajmniej połowiczne
skompletowanie Rządu JKM, powołanie najważniejszych urzędników państwowych, aby mechanizmy państwowe sprawnie funkcjonowały. Przy okazji zamierzam również delikatne, śladowo -
wzmocnić pozycję Premiera. Mogę nawet przedstawić dokładniej w jaki sposób - oto punkty:
- Odwołanie Premiera wymaga zgody Rady
- Premier może samodzielnie powoływać swoich współpracowników (obecnie Premier jedynie wybiera, natomiast powołuje ich JKM)
Oczywiście te zmiany będą wymagały zgody JKM, gdyż na podstawie - Artykułu I [PRYNCYPIA] jedynie JKM może zmienić Prawa Kardynalne - a powyższe zmiany będą wymagały zmian właśnie w naszej ustawie zasadniczej. Będę prowadził rozmowy z JKM, mam nadzieję, że współpraca z JKM będzie możliwa.
Więcej dokładnych punktów w swoich planach wyszczególnić nie jestem w stanie, jednak bardzo ogólnikowo można stwierdzić, że będą to jeszcze: Aktywizacja Baridasu na polu kulturowym oraz szeroko zakrojona kampania promocyjna.
Przede wszystkim jednak będzie to próba ponownego rozpalenia ogniska wśród wypalonych już Baridajczyków, wzniecenie jakiejś iskry, która pozwoliłaby ponownie stanąć nam na podium aktywności, jak również dałaby Królestwu rolę przodownika w ustalaniu standardów jakościowych.
Kiedy już troszeczkę się rozkręcimy, przyłożę również większą wagę do polityki informacyjnej - m.in. ponowny powrót Vox Populi na łamy Herolda - baridajskiej jak i sarmackiej prasy.