Thomas napisał(a):Parlament odrzucił projekt zmiany Konstytucji. Czuje się zawiedziony.
Wszystkie uwagi kierowane przeze mnie czy przez Andrzeja nie były przecież bezpodstawne, a już na pewno nie były skierowane w Twoją osobę, jak zapewne myślałeś. Żaden projekt, a w szczególności projekt ustawy zasadniczej nie powinien być procedowany na szybcika i bez poważnej oraz merytorycznej debaty. Przypomnę tylko, że zgłaszaliśmy wiele uwag i zastrzeżeń, na żadne nie uzyskaliśmy odpowiedzi bądź argumentów utrzymujących dany zapis w projekcie, co więcej, uwagi zgłaszałem tylko ja i Andrzej, który nie był wówczas nawet Posłem.
Uchwalanie prawa i zmienianie ustawy zasadniczej nie polega na przepychaniu poszczególnych przepisów, które, nie oszukujmy się, były nieco oderwane od rzeczywistości.
Chciałbym też zauważyć pewną zależność - dlaczego Pan Poseł nie walczył tak mocno o argumenty i uzasadnienia swoich zmian, jak to robił w przypadku walki o rozpoczęcie debaty czy głosowania? Proszę również nie odbierać tej wypowiedzi czy moich poprzednich jako chęci utrudniania życia czy po prostu uniemożliwiania szybkiego i sprawnego procedowania. Jako Prezydent, demokrata i człowiek prawa nie wyobrażam sobie, aby dziurawy, niezgodny z techniką prawodawczą projekt trafił pod obrady Parlamentu, a tym bardziej został przez niego uchwalony.