W związku z tym, że sezon Ligi Mikroświatowej raczej nie rozpocznie się na czas (ach te zawirowania w MUP), mam okazję opowiedzieć o zmianach zachodzących w naszej reprezentacji ( w tym, naturalnie, o raporcie zmian).Zacznijmy zatem od tej najlepszej wiadomości - CR był znakomity. Czternaście belek do przodu, które rozłożyły się na osiemnastu graczy, jedna belka w dół na dwóch piłkarzy. Mamy trzy (!) double jumpy -
Trejo z 20/6 na 21/8,
Montoya z 19/6 na 20/8 i nasza perełka
Galván, który choć dotarł w połowie sezonu, zdołał wskoczyć z 16/4 na 17/6. Praktycznie cała reszta dostała +1 (a nawet jak nie dostała, to brakło bardzo niewiele). Jest zatem super.
Są też jednak gorsze wiadomości - nasi dwaj weterani obrońca
Alpedrinha i napastnik
Regedor dostali minusa (nieznacznego, bo z DV 9, ale jednak). Samo w sobie to nie jest niczym złym, ale zasmuceni tym zdecydowali się zakończyć kariery w ciągu następnego sezonu, czyli przed mundialem. Oczywiście, tego nie było w planach. Pierwiastka doświadczenia baridajskich żywych legend może nam niestety braknąć. Obu tych dziur nie uda nam się załatać do mistrzostw, zatem będziemy musieli zdecydować w trakcie sezonu, kto będzie nam bardziej potrzebny. Na razie obaj zostają jako uzupełnienie składu, zresztą i tak już nie uda nam się na nich zarobić.
To jednak skłania mnie do refleksji, jak bardzo zmieniła się drużyna Baridasu odkąd ją objąłem. Po moim przyjściu błyskawicznie pożegnaliśmy się z odstającymi już poziomem dziadkami
Alonso (36 l.) i
Arnebergiem (31 l.), a w trakcie poprzedniego sezonu odeszli
Zoppetti (33 l.) i
Garitano (34 l.). Wraz z kończącymi kariery wspominanymi już
Alpedrinhią i
Regedorem daje to liczbę sześciu zawodników po 30, z którymi się żegnamy. Na ich miejsce mamy "nowych"
Galvána,
Montoyę,
Fuseneco i odziedziczonych
Trejo oraz
Al-Hambriję (względnie nieco starszego {23 l.}
Lenína Moreno). Wniosek z tego taki, że z silnej drużyny, która miała powalczyć o złoto na mundialu i się rozsypać, rodzi się taka, może nieco słabsza, która będzie konkurencyjna jeszcze przez długi czas. Czy to dobrze, czy źle, pozostawiam do oceny moim pracobiorcom z BZPN.
Na koniec tego przydługawego wpisu, aktualizacja rankingu MUP. Po zwycięstwie w Lidze Mikroświatowej utrzymujemy piątą pozycję i zbliżamy się do Sarmacji.

[BAR]