26 kwietnia 2017
Jak te dni przeleciały, człowiek ani zdążył się obejrzeć za siebie, a tu nowa dyskusja, temat, narracja, artykuł w dsg, czy też debata w centrali. Jak na mikronacje w Księstwie Sarmacji, w Baridasie, aktywność jest zachwycająca. Patrząc zwłaszcza przez pryzmat czasu, jaki człowiek może poświęcić na państwa wirtualne. Takie drobne rzeczy jak posty, komentarze, ćwierki stanowią o sile naszego państwa jak i samorządu. A jest tego ogrom że człowiek ledwo ogarnia.
Minęło raptem 5 dni od mego ostatniego wpisu. a kłopotu już piętrzą się po sufit. Zamknęli mego w gorącej wodzie kąpanego syna do grodziskowej bastylii, może dzięki odsiadce czegoś się w końcu nauczy. Nie mniej zmusiło mnie to do odwiedzenia ziem Starosarmacji i Książęcego Miasta Grodzisk. Nostalgia się odezwała, ponieważ niegdyś to właśnie w Grodzisku stawiałem swoje pierwsze kroki, i zawsze czułem więź z stolicą Księstwa Sarmacji. Miałem jedynie nadziej że dawne kontakty nie wygasły, i lokalni urzędnicy pamiętają mą skromną osobę - bo w zasadzie udałem się tam z konkretną misją, Mianowicie zapewnić memu synowi bezpieczeństwo i godne oraz humanitarne warunki odsiadki. Ponieważ dotarły do mnie wieści z Srebrnego Rogu że Poważany Kawaler Hergemon planuje zamach na Tymoteusza, a wiadomym jest że ma on chody w TK i centralnej administracji państwowej. Dlatego też udałem się do starego naczelnika Władzia, wypiłem z nim parę kielichów starki, i doszedłem do porozumienia w sprawie zapewnienia ochrony Tymoteusza. Dodatkowo odwiedziłem Obulusa gellońskiego więźnia, stałego rezydenta grodziskowej bastylii. Siedział tam chyba od początku dziejów Sarmacji, za to tylko że ośmielił się rzucić pomidorem w portret JKW Piotra Mikołaja w czasach absolutnych, jego skazanie miało być przykładem w imię zasad monarchofaszyzmu, W każdym razie jego też udało mi się przekonać aby zaopiekował się moim synem, i uchronił go przed teutońskimi zbirami. Wiadomym przecież Gellon Teutońcom nie popuści. Z czystym sumieniem mogłem się udać z powrotem do dworku w Zollern.
(-)Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl mar. von Hohenzollern.