Jak wspomniałem w inauguracji, za jedną z najważniejszych kwestii podczas zjazdu uważam ujednolicenie herbów. Miło było przeczytać w wiadomościach prywatnych od was, że w większości popieracie ten pomysł (zaledwie jedna osoba wyraziła sprzeciw). Musimy zatem podjąć podstawową decyzję:
1. Czy przyjmujemy jeden wspólny herb, bądź herby mocno ujednolicone różniące się detalami?
2. Czy tez może przyjmujemy wspólny element (elementy), które będą nasz ród wyróżniać?
2. Czy tez może przyjmujemy wspólny element (elementy), które będą nasz ród wyróżniać?
Jeżeli chodzi o realizację pierwszej opcji, to bazą do ujednolicenie powinien być herb Tomasza Chojnackiego, czyli taki (ze świeżymi zmianami zatwierdzonymi przez Dziadka z zaświatów
):

Troszkę te korony nierówno się ułożyły, ale już dokonałem poprawek. Niestety z powodu awarii IMG nie mogłem wstawić tu wersji poprawionej.
Jeżeli chodzi o opcję drugą, czyli wspólny element, to proponowałbym tu albo korony z herbu Tomasza, albo lwa w klejnocie z herbu Tomasza, albo romby które mają już w swoich herbach Sławomir i Mateusz:

Gdzieś miałem ładnie zrobioną wersję tych rombów, ale się zawieruszyła (zrobię nowe), a poza tym, jak wspomniałem, padło IMG i nie chcę kombinować. Gdy tylko wszystko się unormuje a ja znajdę romby, to zaprezentuję.
Herby to sprawa osobista, tak więc głos każdego z was powinien tu się pojawić. Wszystko co powyżej napisane to wstępna propozycja i jestem pewien, że dojdziemy do bardzo ładnie wyglądającego i dobrze nas reprezentującego kompromisu. Czekam na wasze sugestie i pytania.
Dodam, że herby dla wszystkich z was wykonamy z Ignacym, więc o nic nie trzeba się martwić - będzie ładnie
Dodam, że herby dla wszystkich z was wykonamy z Ignacym, więc o nic nie trzeba się martwić - będzie ładnie