Szanowni,
Z tejże racji, iż de iure nadal sprawuję funkcję włodarza M. St Angemont, to pomyślałem nad rozpoczęciem dyskusji nad kształtem statutu dla naszego ukochanego miasta.
Oto moja propozycja.
Zachęcam do przeanalizowania tekstu projektu oraz o podzielenie się własnymi przemyśleniami i także o przedstawienie własnych propozycji w tym zakresie.
Z tejże racji, iż de iure nadal sprawuję funkcję włodarza M. St Angemont, to pomyślałem nad rozpoczęciem dyskusji nad kształtem statutu dla naszego ukochanego miasta.
Oto moja propozycja.
Art. 1.
Niniejszy statut określa organizację wewnętrzną oraz tryb pracy organów Miasta Stołecznego Angemont (zwanego dalej miastem Angemont).
Miasto Angemont działa na podstawie Konstytucji Księstwa Sarmacji i innych przepisów prawa sarmackiego, oraz na podstawie Konstytucji Królestwa Hasselandu i innych przepisów prawa hasselandzkiego.
Art. 2.
Stroną internetową miasta Angemont jest http://angemont.wordpress.com.
Art. 3.
Wygląd symboli miasta Angemont określa Mer w drodze zarządzenia.
Art. 4.
Władzę wykonawczą sprawuje Mer wybierany przez mieszkańców miasta bądź menadżer powoływany przez Lorda Szambelana w momencie opróżnienia stanowiska Mera lub gdy liczba mieszkańców miasta nie przekracza liczby 6.
Mer Miasta Angemont może powołać Zarząd Miasta pod swoim kierownictwem, składający się z jego zastępców powolanych w liczbie nie większej niż dwóch. Utrata funkcji przez Mera miasta Angemont jest równoznaczna z odwołaniem Zarządu Miasta.
Mer oraz Zarząd Miasta ponosi odpowiedzialność przed Radą Miasta oraz Lordem Szambelanem.
Art. 5.
Organem uchwałodawczym miasta Angemont jest Rada Miasta skladająca się ze wszystkich mieszkańców miasta Angemont posiadających obywatelstwo hasselandzkie.
Obradom Rady Miasta przewodniczy Przewodniczący powoływany na okres 4 miesięcy lub Mer w jego zastępstwie.
Art. 6.
Zmiana Statutu Miasta Stołecznego Angemont następuje w drodze uchwały Rady Miasta przyjętej większością 2/3 głosów.
Ninieszy statut wchodzi w życie w dniu ogłoszenia z mocą w dniu 30 listopada 2018 r.(—) Erik Otton kaw. von Hohenburg
Menadżer M.st Angemont.
Zachęcam do przeanalizowania tekstu projektu oraz o podzielenie się własnymi przemyśleniami i także o przedstawienie własnych propozycji w tym zakresie.