Jak wyjaśniałem podczas tamtej dyskusji, jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wirtualnych religii. Napisałem tam, że dwie v-religie wzbudziły moje zainteresowanie. W "starym" Hasselandzie wiele lat temu był Szymon Niemiec, postać dość znana:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Niemiec_(ur._1977) który założył Kościół Mocy Przedwiecznej (o ile dobrze pamiętam nazwę). W sumie była to jakby protoreligia uznająca istnienie jednego Boga. A w Sarmacji kiedyś, krótko, istniała parafia prawosławna, czyli nie oddzielny, samodzielny Kościół, a jakby wirtualna przybudówka prawosławia, bardzo ciekawie prowadzona.
Natomiast przyznam, że większość v-religii stanowi jakieś naśladownictwo realnych Kościołów, głównie przez nazwy i tytuły. Czasem jest tych Kościołów parodią, mniej lub bardziej udaną. Jak ktoś się chce tym zajmować, proszę bardzo - mnie to się niespecjalnie podoba.
Przechodząc do meritum: nie będę przeciwny stworzenia placówki (diecezji?) Kościoła Rotryjskiego właśnie w Hasselandzie, bo być może będzie to jakiś dodatkowy impuls aktywności. Jeśli Lord Szambelan uzna, że to dobry pomysł - OK. Możemy tę diecezję przyjąć uroczyście, ale oczywiście nie można akurat tego Kościoła traktować lepiej (czy gorzej) od innych.