SN/Ap/1/2010 - Jakob v Korona

Moderator: Przewodniczący i wiceprzewodniczący Sądu Najwyższego

SN/Ap/1/2010 - Jakob v Korona

Postprzez Troy 29 sty 2010, o 14:30

Wnioskodawca: (T0002) Jego Cesarska Wysokość Jakob
Adres e-mail Wnioskodawcy: ckit.kszpnt @ gmail.com
Pełnomocnik Wnioskodawcy: (T0003) Królewski Radca Prawny Jego Arcyksiążęca Mość Wojciech Hergemon. kaxiu @ op.pl
viewtopic.php?f=62&t=489

Rodzaj sprawy: karna - powtórne rozpatrzenie

Okoliczności:
Rażąco niesprawiedliwa część Wyroku SN w Imieniu Księcia Sarmacji, z dn. 20 października 2009 r. Sygn. SN/KK/7/2009 - uznanie JCW Jakoba "WINNYM czynu określonego w art. 102 Kodeksu karnego, tj. przestępstwa samouwolnienia się".
viewtopic.php?f=63&t=457#p2761

Na podstawie Art. 11, ust. 5, Ustawy Sejmu nr 92 o organizacji wymiaru sprawiedliwości, z dn. 2 kwietnia 2009 r. w imieniu mojego mandanta - JCW Jakoba - wnioskuję o ponowne rozpatrzenie sprawy sygn. SN/KK/7/2009 w zakresie dotyczącym przestępstwa samouwolnienia się, którego miał dopuścić się oskarżony.

Uzasadnienie:
Wysoki Sądzie!
Art. 102. Ustawy Sejmu nr 45 — Kodeks Karny stanowi:
Kto, odbywając karę pozbawienia wolności narusza, chociażby pośrednio, zakazy z takiej kary wynikające podlega karze więzienia albo karze twierdzy.

Zgodnie z treścią zacytowanego przepisu, przestępstwo którego według w/w Wyroku SN dopuścił się JCW Jakob można popełnić wyłącznie w czasie odbywania kary.

Ustawa Sejmu nr 92 o organizacji wymiaru sprawiedliwości, z dnia 2 kwietnia 2009 r., nie normuje terminu rozpoczęcia wykonywania kary. Należy więc uznać, że termin rozpoczęcia wykonywania kary bezpośrednio zależy od jej wykonawcy (którego ew. mogą ograniczać wytyczne SN oraz ogólne przepisy prawa).

Artykuł 15 [Minister Infrastruktury] ust. 3 Dekretu Księcia Sarmacji o Rządzie, z dnia 13 czerwca 2009 r., stanowi:
na polecenie sądu, organów ścigania i ochrony porządku publicznego lub zwierzchnika służbowego:
1. wykonuje prawomocne postanowienia i wyroki sądów oraz ostateczne rozstrzygnięcia administracji publicznej w zakresie swojej właściwości,

http://prawo.sarmacja.org/akt,3673.html
Funkcję Ministra Infrastruktury w dniach 27 sierpnia - 11 października 2009 r. pełnił JO Krzysztof St. M. diuk Konias, IV Ksiażę Teutończyków.
http://prawo.sarmacja.org/akt,3797.html ; http://prawo.sarmacja.org/akt,3838.html
Wewnątrz tego okresu miała być wykonywana kara orzeczona przez SN na JCW Jakobie w sprawie SN/K/5/2009. Przewodniczący składu orzekającego w sprawie SN/KK/7/2009 nie wezwał jednak Pana Ministra w celu złożenia wyjaśnień. SSN Przemysław diuk Figiel w ogóle nie przedsięwziął żadnych działań, aby zweryfikować "stan faktyczny" przedstawiony przez oskarżyciela.

SN nie zadbał również o zapewnienie JCW Jakobowi właściwego prawa do obrony (w czasie rozpatrywania sprawy SN/KK/7/2009 JCW Jakob miał skrajnie ograniczone możliwości czasowe, aby móc występować przed SN; miał również zablokowany dostęp do Forum Centralnego, na którym mieści się sala rozpraw SN).

W sprawie istnieje więcej istotnych okoliczności, których Sąd Najwyższy nie rozpatrzył w sposób właściwy. Okoliczności te bez wątpienia zostaną wyjaśnione, jeżeli SN powoła na świadka JO Krzysztofa diuka Koniasa.
(-) Arcyksiąże Wojciech Hergemon

Grodzisk, dnia 29 stycznia 2010 r.

Zarządzenie Prezesa Sądu Najwyższego

Na podstawie art. 8 ust.2 Ustawy Sejmu nr 92 z dnia 2 kwietnia 2009 r. o organizacji wymiaru sprawiedliwości (ze zmianami) sprawę:
1. Przekazać do referatu PSN Krzysztofa Janusza diuka Kowalczykowskiego i powierzyć mu funkcję przewodniczącego składu.
2. Do składu powołać SSN Konrada hr. von Schlange-Staufen.
3. Nadać sprawie sygnaturę SN/Ap/1/2010.
K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Re: SN/Ap/1/2010 - Jakob v Korona

Postprzez Troy 29 sty 2010, o 14:39

Grodzisk, dnia 29 stycznia 2010 r.
Sygn. SN/Ap/1/2010

Postanowienie przewodniczącego składu orzekającego

Na podstawie art. 7 ust. 4 Ustawy Sejmu nr 92 z dnia 2 kwietnia 2009 r. o organizacji wymiaru sprawiedliwości (ze zmianami) [http://prawo.sarmacja.org/akt,3548.html] postanawiam:

1. Wezwać diuka Koniasa w charakterze świadka.

Na postanowienie nie służy zażalenie.

Sąd zwraca się do świadka o przedstawienie stanu faktycznego. Sąd zainteresowany jest informacjami kiedy i w jaki sposób została wykonana zasądzona kara (http://prawo.sarmacja.org/akt,3822.html) w ogóle, a w szczególności na Liście Dyskusyjnej Królestwa Teutonii.
K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Postprzez Troy 5 lut 2010, o 02:37

Grodzisk, dnia 5 lutego 2010 r.
Sygn. SN/Ap/1/2010

Na podstawie art. 7 ust. 4 Ustawy Sejmu nr 92 z dnia 2 kwietnia 2009 r. o organizacji wymiaru sprawiedliwości (ze zmianami) [http://prawo.sarmacja.org/akt,3548.html] postanawiam:

1. Wezwać diuka Koniasa w charakterze świadka.
2. Wyznaczyć ostateczny termin złożenia wyjaśnień na 7 lutego 2010 r.

K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Postprzez Kwazi 7 lut 2010, o 20:15

Wysoki Sądzię !

Na wstępie chciałem przeprosić za zwłokę w udzieleniu odpowiedzi. Przed weekendem czas jakim dysponowałem pozwalał mi najwyżej na krótką odpowiedź ad hoc. Tymczasem, aby udzielić właściwej i rzeczowej odpowiedzi w niniejszej sprawie, musiałem sięgnąć do archiwum LDKT i włąsnego archiwum GaduGadu.

Nim udzielę odpowiedzi, chciałem zwrócić Wysokiemu Sądowi uwagę na dwa fakty:
1. Ustawa Sejmu nr 92 o organizacji wymiaru sprawiedliwości była uchwalona na wioskę 2009 roku, ale praktycznie do wakacji 2009 nikt poza Sądem Najwyższym nie musiał jej bezpośrednio stosować, toteż mało kto znał jej zapisy.
2. Z powodu braku odpowiednich unormowań, jeszcze w czasach działania Sądu Krajowego jego ówczesny Przewodniczący - Ariston z Chios - uzgodnił ze mną (jako egzekutorem) i utrwalił pewne reguły dotyczące wykonywania kar.

Ponieważ kara powinna być w jakikolwiek sposób dotkliwa dla skazanego, a żeby była dotkliwa musi najpierw zostać zauważona, wykonanie jakiegokolwiek wyroku w sprawie karnej było (i zapewne powinno nadal być) zawieszane, jeżeli osoba skazana była od dłuższego czasu nieobecna w KS. Kary, których obowiazek wykonania spoczywał na mnie, były wykonywane zawsze zgodnie z sugestiami przewodniczącego składu orzekajacego w danej sprawie. Jeżeli takie sugestie się nie pojawiały, stosowałem ustalone przez Przewodniczącego SK reguły.

Pierwsza sprawa karna (SN/K/5/2009) przeciwko JCW Jakobowi toczyła się w SN podczas jego nieobecności. Kiedy zapadł wyrok (3 września 2009), JCW Jakob był w dalszym ciągu nieobecny. Wiele osób w różnych sprawach usiłowało bezskutecznie kontaktować się z nim. Zgodnie z przyjętymi regułami początek wykonania wyroku był odłożony do czasu powrotu JCW Jakoba do aktywności. Jedyną czynność, jaką miałem zamiar wykonać w związku z wyrokiem SN stosunkowo szybko, to odebranie JCW Jakobowi uprawnień właściciela Listy Dyskusyjnej KT. Spojrzałem wtedy (ok 10 września) na konto teutonia[małpa]o2.pl, należące do skazanego i nie stwierdziłem na nim żadnych szczególnych uprawnień.

JCW Jakob powrócił do aktywności około 20 września. Szybko dowiedział się o wyroku SN, jednocześnie został przez kogoś wprowadzony w błąd co do terminu odwołania się od tegoż wyroku. Ja sam nie znałem wtedy Ustawy nr 92 na tyle dobrze, aby go z tego błędu wyprowadzić. 21 września wysłałem na LDKT ostrzeżenie dla JCW Jakoba:
http://groups.google.com/group/teutonia ... 195066d0db
Gdyby on wówczas mnie posłuchał, wykonanie kary byłoby zawieszone z mocy prawa i nie musiałbym podejmować kolejnych czynności.

23 września zablokowalem JCW Jakobowi dostęp do Forum Centralnego i do Syriusza (rozumianego jako nadrzędny system autoryzacji na większosci stron KS), na LDKS nie był zapisany. Następnego dnia ustawiając moderację na LDKT, zauważyłem, ze JCW Jakob korzysta z innego konta (tego samego co obecnie) niż wspomniane wcześniej teutonia[małpa]o2.pl. Nie od razu zadbałem o to, aby używane przez Niego konto GMail zostało pozbawione uprawnień administratorskich na LDKT. Swój błąd naprawiłem jeszcze tego samego dnia (tj. 24 września). JCW Jakob został poinformowany o rozpoczęsciu egzekucji kary, wyprostowałem również (publicznie) jego błędne przeświadczenie o tym, że ma absolutny zakaz wypowiadania się na LDKT (faktycznie miał tylko zakaz swobodnej wypowiedzi). On - prawdopodobnie zrozumiawszy, że Jego wiadomości podlegają mojemu zatwierdzaniu - przestał wypowiadać się publicznie.

Kilka dni później poinformowałem JKM Daniela Łukasza o konieczności stworzenia strony WWW "dyb książęcych", celem wykonania drugiej części kary. Z tego co mi wiadomo - strona taka nigdy nie powstała.
(—) Krzysztof St. M. Konias
Kwazi
Senator

Postprzez Troy 10 lut 2010, o 02:30

Grodzisk, dnia 10 lutego 2010 r.

Zarządzenie Prezesa Sądu Najwyższego

Na podstawie art. 8 ust.2 Ustawy Sejmu nr 92 z dnia 2 kwietnia 2009 r. o organizacji wymiaru sprawiedliwości (ze zmianami) zarządzam:
1. W związku z urlopem odwołać ze składu orzekającego SSN Konrada hr. von Schlange-Staufen.
2. Powołać do składu orzekającego SSN Mikołaja mar. Arped-Muzyk-Liberi.
K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Postprzez Troy 10 lut 2010, o 02:32

Sygn. SN/Ap/1/2010

1. Zamknąć rozprawę.

K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Postprzez Troy 10 lut 2010, o 02:43

Sygn. SN/Ap/1/2010

WYROK Sądu Najwyższego w imieniu Księcia Sarmacji

Sąd Najwyższy Księstwa Sarmacji
w składzie:

PSN Krzysztof Janusz diuk Kowalczykowski - Przewodniczący składu,
SSN Mikołaj mar. Arped-Muzyk-Liberi.

Orzekając w procesie apelacyjnym od części wyroku z dn. 20 października 2009 r. Sygn. SN/KK/7/2009 - uznanie JCW Jakoba "WINNYM czynu określonego w art. 102 Kodeksu karnego, tj. przestępstwa samouwolnienia się".

Postanawia:

Dopuścić apelację w pełnym zakresie i uznać Jakoba za niewinnego zarzucanego mu czynu.

UZASADNIENIE

Apelant Jakob, poprzez swego pełnomocnika Wojciecha Hergemona, wniósł o powtórne rozpatrzenie sprawy SN/KK/7/2009 w zakresie uznania go "WINNYM czynu określonego w art. 102 Kodeksu karnego, tj. przestępstwa samouwolnienia się".

W sprawie rozpatrywanej przez Wydział Powszechny orzekał SSN Przemysław diuk Figiel. Wyrok wraz z uzasadnieniem:
viewtopic.php?f=67&t=457

Apelant oparł wniosek na dowodzeniu nietrafności interpretacji Art. 102. Ustawy Sejmu nr 45 - Kodeks Karny oraz innych przesłankach.

Art. 102. Ustawy Sejmu nr 45 — Kodeks Karny stanowi:
"Kto, odbywając karę pozbawienia wolności narusza, chociażby pośrednio, zakazy z takiej kary wynikające podlega karze więzienia albo karze twierdzy".

Sąd pierwszej instancji uznał, że oskarżony spełnił przesłanki wynikające z cytowanego przepisu.

Sąd zauważa, że oskarżony mógł wypełnić znamiona czynu karalnego jedynie jeśli wiadomości z 20 i 21 września 2009 roku wysłane były w trakcie odbywania kary pozbawienia wolności. Pojawia się więc pytanie, w którym momencie skazany rozpoczyna wykonywanie kary. Kalendarium przedstawia się następująco:

03.09.09 - wyrok w sprawie SN/K/5/2009.
10.09.09 - uprawomocnienie się wyroku.
20.09.09 - pierwsza wypowiedź na liście dyskusyjnej.
21.09.09 - druga wypowiedź na liście dyskusyjnej.
23.09.09 - zablokowanie dostępu do Forum i Syriusza.
24.09.09 - moderacja dostępu do LDKT.

Prawodawstwo Sarmackie nie jest przesadnie pomocne w zakresie zasad wykonywania kary.

Sąd pierwszej instacji uznał, że wykonanie kary następuje w momencie uprawomocnienia wyroku oraz że na skazanym na karę aresztu ciąży samoodpowiedzialność za przestrzeganie zasad odbywania kary.

Sąd nie może zgodzić się z żadną z tych propozycji.

Po pierwsze, na odbywającym karę aresztu ciąży jedynie nakaz powstrzymania się od obchodzenia meritum kary, poprzez np. publikowanie na liście przez osoby trzecie. Istotą aresztu jest to, że ukarany podlega jedynie moderacji, a nie całkowitemu odcięciu od listy. W związku z tym wysyłanie wiadomości jest jak najbardziej dopuszczalne. To na osobie wykonującej karę ciąży odpowiedzialność za należyte jej wykonanie.

Po drugie, wykonanie kary nie następuje automatycznie z chwilą uprawomocnienia się wyroku. Księstwo Sarmacji nie posiada w tej chwili technicznych możliwości takiego rozwiązania. W związku z tym osoba odpowiedzialna, którą zazwyczaj jest osoba z resortu Infrastruktury, musi po uprawomocnieniu wyroku wykonać jego postanowienia i poinformować o tym fakcie odbywającego karę.

Sąd w oparciu o zeznania świadka diuka Koniasa ustalił, że wykonanie kary rozpoczęło się 23 września na Forum Centralnym i w Systemie, oraz 24 września na LDKT. W związku z tym wypowiedzi z 20 i 21 września nie nastąpiły w okresie, o którym mówi Art. 102. Kodeksu Karnego, a co za tym idzie oskarżony musi zostać uznany za niewinnego.
K J diuk Kowalczykowski
Prezes Sądu Najwyższego
Regent
Troy
Sędzia

Powrót do Archiwum wyroków