Wasza Książęca Mość,
Wysoka Izbo,
Sarmatki i Sarmaci,
Staję dziś przed Wami wszystkimi, aby zaprezentować niezwykle wymagający plan na najbliższe miesiące. Chcecie usłyszeć wiele... To, że uda mi się zdziałać cuda, pchnąć do przodu prace nad systemem gospodarczym oraz, oczywiście, obietnice naprawy budżetu. Nie będę owijał w bawełnę, to przecież tylko pół kadencji i nie mogę zrobić wszystkiego. Zapewniam jednak, że dołożę wszelkich starań, aby wykorzystać dany mi czas w jak najlepszy sposób.
Nadszedł czas podjęcia wyzwania. To teraz, w okresie wiosny i lata, mamy największe predyspozycje do zyskania nowych mieszkańców. Dobra kampania reklamowa to jednak nie wszystko. Musimy być przygotowani na różne scenariusze, aby każda zarejestrowana osoba pozostała z nami na dłużej. Dostosujmy naszą mikronację do wymagań potencjalnych obywateli. Stwórzmy miejsce przyjazne, pełne otwartości oraz czytelne — tak, aby znalezienie poszukiwanych informacji nie zajmowało zbyt wiele czasu. Proszę Was wszystkich, abyście włączyli się do mojego projektu. Niech będzie to okres bez większych podziałów — wszystkim przecież zależy na rozwoju Księstwa. Podejmijcie wyzwanie współpracy dla lepszego jutra.
Przechodząc do konkretów. Rada Ministrów za mojej kadencji będzie miała nieco większą liczebność, tak, aby nie zachodziły opóźnienia w realizacji planów. Podkanclerzy pozostaje bez zmian —
Karolina diuczessa von Lichtenstein sprawdziła się na swoim stanowisku, wykonując ogrom pracy bez której wszystko stałoby w miejscu. Tym razem będzie miała mniejszy zakres obowiązków, ale za to jakże ważny — jako Minister Informacji będzie organizowała cotygodniowe konferencje prasowej, na których będziecie mogli zadać pytania na temat działalności Rady Ministrów, realizacji niniejszych obietnic lub obrzucić nas jajkami. Oczywiście tylko wtedy, jeżeli uznacie, że z czegoś się nie wywiązaliśmy. Zwiększymy również częstotliwość artykułów prasowych, coby nieobecni na konferencji mieli możliwość zapoznania się z odpowiedziami moimi lub poszczególnych ministrów.
Priorytetem mojej kadencji będzie budżet. Z powodu braku obiegu liberta, tworzą się patologie, które z czasem doprowadzą do głębokiego kryzysu. Nie mamy na to czasu, więc musimy działać z wyprzedzeniem. Resort Finansów obejmie
Mikołaj diuk Torped, osoba niezwykle doświadczona, której, jak myślę, nie należy Wysokiej Izbie przedstawiać. Ma on parę pomysłów, które mogą pomóc finansom publicznym do czasu uruchomienia systemu gospodarczego. Z pewnością odkopiemy temat opłat za pocztę konną, a także zainicjujemy rozmowy nad sensownością utrzymywania subwencji dla samorządów, które w tym momencie są dużo bogatsze w porównaniu do Rady Ministrów. Wszystko zostanie poprzedzone konsultacjami.
Ważna będzie również polityka zagraniczna, która bez zmian zostanie przekazana pod opiekę
Młynka hrabiego Kawowego — oczywiście, jeżeli zgodę wyrazi Jego Książęca Mość. Będziemy kontynuowali dotychczasową działalność, jednak z naciskiem na zacieśnianie więzi. Liczę przede wszystkim na głębszą współpracą z młodą mikronacją — Wszechcaratem Angstrem — która pokazała, że można stworzyć coś
po ludzku. Uważam, że zainicjowanie rozmów może wyjść na dobre dla obu stron.
Do rządu powróci Ministerstwo Dziedzictwa Narodowego, które zostanie objęte przez
Calisto diuczessę Norvegicus-Chojnacką. Podejmie ona starania nad wzorowym prowadzeniem konkursów oraz innych inicjatyw, a także standardowych czynności, takich jak np. Inicjatywa Miesiąca. Ministerstwo to będzie ponadto odpowiedzialne za przygotowanie podwalin do zorganizowania kampanii reklamowej. We współpracy z osobami zainteresowanymi stworzymy podręcznik dla młodych mieszkańców. Nie będą to zwykłe poradniki, ale profesjonalnie przygotowany zbiór materiałów, który posłuży młodym Sarmatom i Sarmatkom przez długie lata.
Zbyszko diuk von Thorn-Broniek, pozostając na swoim stanowisku, zajmie się przeprowadzeniem rozpoczętego niedawno Kongresu Samorządów. Jest to ważne wydarzenie, szczególnie zważając na ww. plany w poszczególnych resortach. Chcemy zaangażować lokalnych działaczy, aby proces zmian przebiegał zdecydowanie sprawniej. Do obowiązków Ministra Spraw Wewnętrznie wliczone zostaną również formalizmy, takie jak przykładowo wypłata pensji oraz wydawanie dofinansowań.
To jednak nie wszystko. Do Rady Ministrów dołączą również
sekretarze, którzy wspomogą poszczególne ministerstwa. Będą to po części osoby młodsze stażem, aby mogły zapoznać się z działalnością rządową oraz sprawować w przyszłości urzędy ministerialne. Zapewniam, że nie będą oni jedynie obserwatorami, ale przydzielona zostanie im konkretna praca.
Jakkolwiek jesteśmy skłóceni, często się ze sobą nie zgadzamy, tak apeluję do wszystkich Posłów oraz Obywateli Księstwa Sarmacji do
podjęcia wyzwania i zaangażowania się w pracę, której mamy naprawdę sporo. Tylko wspólnymi siłami możemy przenosić góry, niszczyć wrogów oraz tworzyć coś wielkiego. Niech każdy dołoży swoją cegiełkę — wzywam Was do tego.
(—) Siergiusz baronet Asketil,
Kandydat na Kanclerza.