Drodzy obywatele!
Przygotowałem system wynagradzania pisarzy GT za ich artykuły. Premiuje on przede wszystkim jakość, tj. ilość zdobywanych serc.
Zasady działania:
Dla matematyków wzór:

Starałem się wyjaśnić to jak najlepiej. Jeśli wciąż jednak są wątpliwości — zapraszam do załącznika, który sam obliczy dla Was odpowiednie wynagrodzenia. Jest to przede wszystkim ułatwienie dla Redaktora Naczelnego GT, który będzie korzystał z tego narzędzia przy wypłacaniu, prawdziwych już, pensji. Jeśli zauważycie jakiś błąd — dajcie znać przez Pocztę Konną. Z góry przepraszam za wygląd arkusza... nie jestem najlepszy w dekorowaniu Excela.
Odnośnie wspomnianej puli libertów, która będzie do "rozdania": co miesiąc, KT będzie dotowało Gazetę Teutońską w wysokości 40 000 lt. Do tej sumy, Red. Nacz. będzie dodawał zyski z tantiem na koncie GT. Dzięki temu rozwiązaniu, na koncie naszej gazety nie będą leżały niepotrzebnie liberty.
Przygotowałem system wynagradzania pisarzy GT za ich artykuły. Premiuje on przede wszystkim jakość, tj. ilość zdobywanych serc.
Zasady działania:
- Zliczamy ilość wszystkich serc, uzyskanych przez danego autora w danym miesiącu w artykułach spod szyldu GT;
- Dzielimy ją przez ilość artykułów — wychodzi nam śr. serc/art.;
- Aby wykluczyć możliwe niesprawiedliwości, do śr. serc/art. dodaje się ilość artykułów, z zaznaczeniem, że najwyższa możliwa wartość dodana wynosi 3(dzięki temu unikamy sytuacji, gdzie ktoś dostaje ogromną pensję za tonę słabej jakości artykułów) — wychodzi nam łączna średnia;
- Zliczamy wszystkie łączne średnie(suma średnich), po czym obliczamy procentowy udział każdego autora w puli — wychodzi nam udział w sumie średnich.
- Zgodnie z udziałem w sumie średnich, obliczamy, ile pieniędzy przypadnie danemu autorowi z puli.
Dla matematyków wzór:

Starałem się wyjaśnić to jak najlepiej. Jeśli wciąż jednak są wątpliwości — zapraszam do załącznika, który sam obliczy dla Was odpowiednie wynagrodzenia. Jest to przede wszystkim ułatwienie dla Redaktora Naczelnego GT, który będzie korzystał z tego narzędzia przy wypłacaniu, prawdziwych już, pensji. Jeśli zauważycie jakiś błąd — dajcie znać przez Pocztę Konną. Z góry przepraszam za wygląd arkusza... nie jestem najlepszy w dekorowaniu Excela.
Odnośnie wspomnianej puli libertów, która będzie do "rozdania": co miesiąc, KT będzie dotowało Gazetę Teutońską w wysokości 40 000 lt. Do tej sumy, Red. Nacz. będzie dodawał zyski z tantiem na koncie GT. Dzięki temu rozwiązaniu, na koncie naszej gazety nie będą leżały niepotrzebnie liberty.
(—) Albert hrabia Felimi-Liderski,
Lord Koadiutor.
Lord Koadiutor.